Archívum

Díjazottak
1990.
1991.
1992.
1993.
1994.
1995.
1996.
1997.
1998.
1999.
2000.
2001.
2002.
2003.
2004.
2005.
2006.
2007.
2008.
2009.
Kocsis Zoltán
zongoraművész,
karmester,
zeneszerző
1952–2016
Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje tizennyolc éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Néhány év alatt szinte berobbant a nemzetközi zenei világba, meghívás meghívást követ Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet meghatározó zenei központjaiba és fesztiváljaira. Richtertől meghívást kapott fesztiváljára Franciaországba, amit közös négykezes koncertek követnek. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Philharmonic Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok, a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar. Rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak: Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton, stb., és olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas.

1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellépett, és zongoraművészi pályája mellett komponál is. Ennek egyik kiemelkedő példája Schönberg „befejezetlen” operájának, a Mózes és Áronnak komponált harmadik tétele. A kortárs zene kiemelkedő személyiségeivel folytatott termékeny együttműködését jelzi többek között Kurtág György több neki ajánlott művének világbemutatója.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar - akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar - irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került.

A Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, valamint Japánban és az Egyesült Államokban vett részt karmesterként és szólistaként kimagasló szakmai és közönségsikert arató körutakon, gyakran játszva a Bartók, Debussy és Ravel zongoraműveiből készült átiratait is. Megújult zenekarával adott koncertjeit mind a kritikusok, mind a közönség világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte.

A Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített számos felvétel után Kocsis hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Kiadványaival számos díjat nyert, ezek közül kiemelkedik az Edison-díj (Bartók-zongoraversenyek felvételéért), és a Gramophone-díj (Debussy-lemezéért). A Bartók valamennyi szólózongorára írt kompozícióját Kocsis Zoltán előadásában tartalmazó, nyolc CD-ből álló összkiadást 2005 májusában jelentette meg az Universal/Philips.

2004 januárjában életműdíjat kapott a cannes-i Midemen, és a francia kulturális miniszter ott adta át neki azt a magas francia kitüntetést, a művészeti érdemrend lovagi fokozatát, amelyet még 2002-ben kapott meg a francia zene népszerűsítése érdekében végzett kimagasló munkájáért és egész muzsikusi tevékenységéért. 2005 márciusában Kocsis Zoltán munkásságát - 1978. után másodszor is - Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján pedig átvehette a szakmai grémium által odaítélt Bartók-Pásztory-díjat. 2007. január 23-án az oktatási és kulturális miniszter A magyar kultúra követe címet adományozta Kocsis Zoltánnak. 2012. május 30-án, 60. születésnapján megkapta a magyar nemzet tiszteletét kifejező Corvin-lánc kitüntetést.
Hauser Adrienne
zongoraművész
Hauser Adrienne zongoratanulmányait négy és fél éves korában kezdte. Hétéves korában felvették a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Tagozatára, tizenhat évesen a Zongora Tanszakra, ahol Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György tanítványa volt. Díjazott a Magyar Rádió Zongoraversenyén (1985), Varsóban a Lengyel Televízió portréfilmet készített róla. (1985) Részt vett több mesterkurzuson, Párizsban Yvonne Leféburenél, majd Sebők Györgynél képezte tovább magát.

Szólistaként fellépett Európa majdnem összes országában olyan rangos helyeken mint a prágai Rudolfinum, a londoni Wigmore Hall, a milánói Sala Verdi, a grazi Operaház, a tiranai Operaház....

Részt vett többek között a Liszt en Provence, Musiques en Mer, Bellerive, a lengyel Dusniki zdroj Chopin fesztivál, a budapesti Tavaszi Fesztivál, a Brussels Piano Festival vagy a Bartók Fesztiválon is, valamint felvételeket készített a belga, svájci, lengyel, német és magyar klasszikus zenei rádióknak.

Egyiptomban, Dél-Koreában, Vietnamban, Malajziában és India nagyobb városaiban is turnézott. Állandó meghívott művésze a Magyar Rádió koncertsorozatainak és hanglemezei között megtalálható a francia Harmonia Mundi kiadásában Kocsis Zoltánnal Bartók: Csodálatos mandarinja, vagy a Hungarotonnál Stravinsky: Les Noces című műve, amely Magyarországon az Év hanglemeze díjat nyerte el.

1998-ban megalapította a Tiszadobi Zongorafesztivált mely 15 év alatt rangos elismerést nyert el a nemzetközi zenei életben is.

Alapítványt hozott létre Kocsis Zoltánnal a tehetséges gyermekekért Mátészalkán, ahol rendszeresen jótékonysági koncertet adott. Mátészalka városa Pro Urbe, Díszpolgári, Tiszadob Díszpolgári címmel tüntette ki.

2011-ben Dél-Koreában Szöulban koncertet adott a Sejong Hallban és 2012-ben elnyerte a Szabolcs Megyei Príma-díjat. Jelentős helyet foglalnak el életében a mesterkurzusok, melyeket Szöulban, Kanadában és Magyarországon tartott. 2016-ban kanadai turnén vett részt ahol a Musique de Chambre de St-Pétronille-i fesztiválon Jacques Leclerc így írt róla: „A művész tehetsége és hatalmas virtuozitása megerősítést nyert Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise művében.”
Az alapítvány
Alapító elnökök

Kocsis Zoltán
zongoraművész,
karmester, zeneszerző
In memoriam

Hauser Adrienne
zongoraművész
A Kuratórium tagjai

Hauser Adrienne
elnök

Berkes Kálmán
a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, klarinétművész, karmester

(Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music zongora tanszak nemzetközi vendégprofesszora
Herboly Domonkos
a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

hegedűművész,
karmester

dr. Vigh Andrea
hárfaművész,
a Zeneakadémia rektora

Támogatók